De eerste drie wedstrijden van het seizoen waren een prooi voor Loris Veneman en tijdens de vierde wedstrijddag in Assen leek hij zijn zegereeks voort te zetten door de eerste race te winnen, ondanks een tijdstraf van 10 seconden voor een jumpstart. Maar in de tweede race was daar ineens Delano Greven die overtuigend wist te winnen en daarmee ook de dagzege op zijn naam schreef.

Op een zonovergoten TT Junior Track in Assen werd op zaterdag 22 juni de vierde race van het seizoen verreden. Een aantal coureurs haalde al prijzen binnen voordat ze aan de dag begonnen: Bart van Duinen en Loris Veneman wonnen beide twee VIP-kaarten voor de TT van Assen, beschikbaar gesteld door Honda Moto Benelux. Daarnaast kregen een aantal coureurs die een week eerder bij de actiedagen van Arie Molenaar Motors hadden geholpen als dank voor hun inspanningen een achterband. Er was nog meer goed nieuws want de coaching van de Molenaar NSF100 coureurs is voortaan van een nog hoger niveau dankzij videobeelden van op- en naast de baan. Door Response Benelux geleverde GoPro camera’s werden op een aantal NSF’s gemonteerd zodat de videobeelden na de trainingen kunnen worden gebruikt voor een nauwkeurige analyse.

In de kwalificatietrainingen reed Veneman overtuigend naar de polepositie. Hij was de enige die op de ‘Bo Bendsneyder’ lay-out van de TT Junior Track een rondetijd onder de 51 seconden neer wist te zetten. Ruim een halve seconde achter hem volgde Greven, die daarmee knap Julian van Kalkeren en Rio Olofsen achter zich wist te houden. Voor Thije Ligtermoed en Jur Wattel had er wellicht een betere startpositie ingezeten maar Ligtermoed kwam halverwege de tweede kwalificatie ten val en niet veel later maakte ook Jur Wattel een schuiver. Zij zouden van een vijfde en zesde startplaats mogen vertrekken.

Race 1
Bij de start was Veneman iets te snel weg en dat bleef niet onopgemerkt. Er werd een tijdstraf van 10 seconden opgelegd vanwege zijn Jumpstart maar nadat hij het bord met de mededeling had gezien werd de motivatie om van zijn achtervolgers weg te rijden alleen maar groter. Achter hem was het Greven die geen moeite leek te hebben met het veilig stellen van de tweede plaats. Daarachter vond het gevecht plaats tussen Ligtermoed en Olofsen, die na zijn eerste podium in Staphorst liet zien ook in Assen sterk voor de dag te komen. Na een paar keer stuivertje te hebben gewisseld moest hij toch zijn meerdere erkennen in Ligtermoed. Van Kalkeren had zich inmiddels los weten te rijden van Sem Bijman en in de eindfase wist hij het gat naar het tweetal voor hem te dichten. Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong van Veneman inmiddels opgelopen tot tien seconden. Hij zou ondanks zijn tijdstraf de overwinning op zijn naam schrijven en zelfs nog een seconde overhouden. Greven werd knap tweede terwijl Ligtermoed als eerste van het strijdende drietal over de finish kwam. Het lukte Van Kalkeren nog net de vierde plaats van Olofsen af te snoepen. Riccardo Bosgraaf werd zesde voor Wattel en Nyo de Vits.

Race 2
Na de overtuigende zege in de eerste race leek Veneman niet te kloppen maar Greven was duidelijk op stoom gekomen. Hij wist vanaf de start in het achterwiel van Veneman te blijven. Het lukte Veneman niet om weg te rijden van Greven en hij kon zich geen fouten permitteren. Maar in de zevende ronde gebeurde dat juist wel: door iets te laat te remmen schoof het voorwiel onder hem vandaan. Snel werd de machine weer opgepakt en na een kleine check kon hij zijn race vervolgen maar moest achteraan het veld aansluiten. Voor Greven was de weg naar zijn eerste overwinning vrij. Ligtermoed had inmiddels Olofsen van zich af weten te schudden en zijn tweede plaats veilig gesteld. Achter Olofsen was het gevecht om de vierde plaats tussen Van Kalkeren en Wattel tot op het laatst spannend. Van Kalkeren wist het gevecht nipt in zijn voordeel te beslissen. De Vits werd zesde voor Bijman en Czarkowski.

De dagzege was voor Greven en Ligtermoed deed met zijn derde en tweede plaats op een lay-out die hem niet goed lag toch goede zaken voor het kampioenschap. Voor de derde keer op rij mocht hij de tweede plaats van het podium bezetten. Veneman eindigde in de tweede race als tiende en dat betekende voor de daguitslag dat hij de beker voor de derde plaats in ontvangst mocht nemen.

Rijders aan het woord
Greven is de jongste coureur van de Molenaar NSF100 selectie maar op het podium was zijn vreugde het grootst. ‘Ja, het knopje is wel om, ik gaf meer gas vandaag. Ik heb vooral goed geluisterd naar mijn trainers, me verbeterd in de chicane en de tweede race mijn uiterste best gedaan om de aansluiting bij Loris te behouden, ik kon hem er zelfs soms naast zetten! Ik vond het wel jammer voor hem dat hij was gevallen maar ik ben heel erg blij met mijn eerste podium, meteen een overwinning!’

Wie ook goede zaken deed was Nyo de Vits. Met een achtste plaats in de eerste race en een zesde plaats in de tweede behaalde hij zijn beste klassering tot nu toe. ‘Het ging volgens plan en ik ben wel tevreden maar het hele seizoen heb ik al wat moeite met de start en het begin van de race. Ook in de eerste race vandaag, maar ik wist dat ik de coureurs van het groepje waar ik in zat sowieso voorbij kon. Ik heb daarmee gewacht tot de laatste ronde. En ook in de tweede race heb ik in de laatste ronden Riccardo en Sem kunnen passeren.’

De volgende race wordt in het weekend van 13 en 14 juli verreden op de TT Junior Track in Assen.

www.nsf100championship.nl