De GAMMA Racing Day is traditioneel een prachtig evenement waarbij er volop spektakel voor het publiek is op zowel het TT circuit als de Junior Track en in de paddock. Ook de GAMMA Yamaha R125 Cup coureurs werden getrakteerd op een weekend vol verrassingen. Naast maar liefst vier races voor hun eigen competitie binnen het NK Junior Moto Racing mochten zij op het TT circuit een aantal demoronden voor volle tribunes rijden en werden er coureurs gehuldigd op het grote podium. Als klap op de vuurpijl was er ook nog een meet-and-greet met Michael van der Mark en reikte hij op zaterdag de bekers uit. Melvin van der Voort mocht daarbij de grootste beker in ontvangst nemen.

Traditioneel wordt de GAMMA Racing Day in het eerste weekend van augustus gehouden. Omdat er dit jaar ook in dat weekend zowel F1 als MotoGP races werden verreden, is ervoor gekozen om het evenement twee weken later plaats te laten vinden. Voor de coureurs misschien juist fijn aangezien begin augustus een hittegolf het racen onaangenaam had gemaakt en een aanslag op de banden had gedaan. Nu was het met zo’n 20 graden, bewolking en af een toe een straaltje zon prima raceweer. Alleen zouden de banden voor de snelste mannen wel een doorslaggevende factor zijn.

Eddie de Boer en Melvin van der Voort hebben tot nu toe de overwinningen verdeeld. Van der Voort won de laatste wedstrijd in Berghem en de Boer zag daardoor zijn voorsprong in het kampioenschap slinken naar 28 punten. Met maar liefst vier races – twee op zaterdag en twee op zondag – was de Boer er alles aan gelegen om de voorsprong in het kampioenschap te behouden.

Zaterdag 18 augustus

Op zaterdag zocht vooral van der Voort in de kwalificaties naar grip. Ondanks dat hij niet alle vertrouwen in de voorkant van de motor had wist hij toch een rondetijd van 54.0 op de klokken te zetten, een tiende sneller dan de Boer. Het leek erop dat de twee snelle jonge talenten samen de dienst uit zouden gaan maken: ze waren een seconde sneller dan derde man Galip Satici. Na het doven van het startlicht was het dan ook van der Voort die kopstart nam en met de Boer samen van de achtervolgers wegreed. Er werd regelmatig stuivertje gewisseld maar het was van der Voort die, nipt voor de Boer, als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag doorkwam. Op afstand volgde Satici, die onbedreigd derde werd. Een knappe prestatie werd neergezet door Colin Broesder met een vierde plaats, vlak voor Kevin de Haan. Selwin Hamden had het juiste gevoel niet met de voorkant van de machine en kwam op een vierde positie liggend in de eindfase ten val.

De tweede race ging de strijd om de overwinning wederom tussen van der Voort en de Boer. Het was daarbij opnieuw van der Voort die aan het langste eind trok. Waar van der Voort langzaam maar zeker meer vertrouwen in de voorkant van de Yamaha kreeg, verloor de Boer tegen het einde van de dag juist grip aan de achterzijde. Hij had in de beginfase weliswaar de snelste rondetijd op de klokken gezet met een 53,7 maar koos uiteindelijk voor de punten van de tweede plaats. Satici moest dit keer zijn uiterste best doen om Hamden van zich af te houden en dat lukte. Hij werd derde en daarmee ook derde in het dagklassement. Achter Hamden werd Sven Doornenbal knap vijfde voor Levi Badie en Broesder. Er volgde nog een verrassing want van der Voort, de Boer en Satici kregen de bekers uitgereikt door niemand minder dan Michael van der Mark! Van der Voort kreeg naast de overwinningsbeker ook de beker voor snelste Rookie uitgereikt.

Zondag 19 augustus

Na een vrije training in de vroege ochtend mochten alle R125 coureurs doorrijden naar het grote TT-circuit, om daar een aantal demorondes te rijden. Ieder jaar weer een unieke ervaring voor de rijders om de GT-bocht uit te komen en het rechte stuk op te mogen sturen voor volgepakte tribunes. Drie coureurs werden vervolgens op het grote podium gehuldigd: Jeroen Donders, Lucas Arends en Timo Wieme waren de gelukkigen die de bekers en de bloemen in ontvangst mochten nemen. Vervolgens maakten de coureurs zich snel op voor een nieuwe kwalificatie, die de startposities voor de races op zondag zou bepalen. Daarbij was opnieuw van der Voort de snelste voor de Boer en de prima in zijn ritme gekomen Badie. Van der Voort had nu wel alle vertrouwen in de grip van zijn banden en dat resulteerde in een nog verdere verbetering van zijn rondetijden tot 53.6. De Boer moest opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats. Satici kwam halverwege de race, liggend op een derde positie ten val waardoor Hamden onbedreigd naar de laatste podiumplaats kon rijden met Badie op afstand achter hem. Sven Doornenbal leek de vijfde plaats op te eisen maar zag in de laatste ronde Broesder nog aan zich voorbij komen.

Ook de tweede race was een prooi voor van der Voort en daarmee schreef hij ook de vierde race van het weekend op zijn naam. Hij wist zelfs een gaatje op de Boer te slaan, die opnieuw genoegen moest nemen met de tweede plaats. Een sterk rijdende Badie was met Satici in gevecht om de derde plaats maar kwam helaas in de eindfase ten val, waardoor Satici onbedreigd derde werd. Achter vierde man Broesder werd Hamden vijfde, wat genoeg punten opleverde voor een derde plaats in het dagklassement. Van der Voort, de Boer en Hamden mochten dan ook op zondag samen naar het podium. Van der Voort was met zijn overwinning ook de snelste Rookie.

Van der Voort had er een hard hoofd in op zaterdag maar kon op zondag weer lachen. ‘Ik had het zaterdag wel moeilijk, weinig vertrouwen in de voorband maar uiteraard toch blij met de resultaten. Vandaag had ik het gevoel weer helemaal terug. Maar Eddie ging ook goed en vooral de eerste race vandaag was heel spannend!’ De Boer knikt. ‘Ik begon zaterdag wel met veel vertrouwen, ook al maakte ik nog een klein schuivertje in de ochtend. De eerste race was echt close, de tweede voelde ik af en toe de achterkant wegglijden en koos ik voor de punten. Vandaag ging de eerste race best goed maar zag ik net geen kans om Melvin in te halen. In het begin van de tweede race ging ik er bijna met een highsider vanaf. Daarna ben ik maar weer voor safe en dus voor de punten gegaan.’ Hamden kijkt met gemengde gevoelens terug op het weekend. ‘Gisteren viel ik twee keer in de trainingen en ik wist eigenlijk niet waarom. Ook al ben ik wel wat meer op safe gaan rijden, toch ging het vandaag beter en kon ik de derde plaats pakken.’

Voor Luuk de Ruiter was het een extra druk weekend. Hij had niet alleen dubbele wedstrijden maar ook dubbele klassen, omdat hij ook in de Yamaha R3 Cup uitkomt. ‘Het was eerlijk gezegd af en toe wel een beetje chaos. Vandaag had ik na de R3 race op het TT-circuit 5 minuten de tijd om naar de junior track te gaan en tot rust te komen, voor zover je daarover kan spreken’, zegt hij lachend. ‘Toch heb ik daarna een goede race gereden met de R125 en werd ik achtste. Maar bij de tweede race was de batterij toch wel een beetje op aan het raken… ik zal in ieder geval goed slapen vannacht!’

De voorlaatste wedstrijd van het seizoen zal worden verreden op kartcircuit Pottendijk in Emmen. In het kampioenschap is de voorsprong van de Boer geslonken tot 8 punten en met nog vier races over twee wedstrijddagen te gaan is de strijd om de titel nog volledig open.

Uitslag zaterdag 18 augustus

1 Melvin van der Voort

2 Eddie de Boer

3 Galip Satici

Snelste Rookie

Melvin van der Voort

Uitslag zondag 19 augustus

1 Melvin van der Voort

2 Eddie de Boer

3 Selwin Hamden

Snelste Rookie

Melvin van der Voort

 

Wedstrijdkalender 2018:
8 september: Emmen (circuit Pottendijk)
22 september: Berghem (Circuit Park Berghem)

Kijk voor de volledige agenda en al het overige nieuws op www.yamaha-r125-cup.nl