Het bezoekersrecord op het Open House 2018 weerspiegelt de passie die Guzzisti hebben voor Moto Guzzi, een van de meest vooraanstaande en gevierde merken ter wereld. Dertigduizend liefhebberszakten, veelal in het zadel, van overal ter wereld af naar de historische fabriek in Mandello del Lario, waar Moto Guzzi sinds 1921 al zijn motoren bouwt.

Bijna honderd jaar na zijn ontstaan maakt Moto Guzzi zijn tweede jeugd mee. Het wint steeds meer aan belangstelling en populariteit bij verschillende generaties, die stuk voor stuk oog hebben voor waarden als authenticiteit, karakter en geraffineerd vakmanschap. Die zijn eigen aan de bouw van deze unieke motorfietsen en kenmerken ook de nieuwe Moto Guzzi V85 TT, waarvan voor het eerst de definitieve versie te zien was– en gesmaakt werd. Dat bleek niet alleen uit de enthousiaste reacties van het publiek, maar ook uit de ruim duizend proefritten die werden gereserveerd (en waarvoor fans zich nog steeds online kunnen inschrijven op de website van Moto Guzzi).

Moto Guzzi had echter nog een parel van een première weggelegd, die op een warm onthaal en heel wat flitsende camera’s kon rekenen: de V9 Bobber Sport, een agressievere, aangescherpte versie van de nu al populaire custom uit Mandello. Hij kreeg er tal van eersteklas details bij en is verkrijgbaar vanaf eind oktober.

In 2018 konden de bezoekers aan het Open House uit meer activiteiten kiezen dan ooit tevoren, te beginnen bij een rondleiding langs de productielijnen. Al even interessant was het Moto Guzzi Museum met meer dan 150 motoren, van het GP-prototype uit 1919 over de ‘Normale’, de eerste productiemotor uit 1921, tot de magnifieke MGS-01.

In het Moto Guzzi Village, het kloppende hart van de fabriek en het hele gebeuren, wisselden muziek en andere vormen van entertainment elkaar af. Zo vertelden de managers van het V85 TT-project tijdens een talkshow hoe dat was ontstaan. Het publiek kreeg ook enkele van de verbluffende speciale modellen te zien die gebouwd worden door Filippo Barbacane vanRossopuro Workshops. Ook dit jaar viel de keuze voor eten en drinken op streetfood, dat werd geserveerd door vijf minitrucks met een brede keuze aan gastronomisch hoogstaande gerechten die de rijke Italiaanse keuken waardig waren.

De muzikanten luisterden het gebeuren overigens niet als enigen op: een koor van vijftig motorfietsen, die ter beschikking stonden voor ruim 800 proefritten, spande het hele huidige gamma van Moto Guzzi en oogstte met het geluid van zijn V-twin-motoren wellicht nog meer bijval. Een van de hoofdrolspelers bij de proefritten was de V7 III Limited, de nieuwste speciale uitvoering van de 750 cc uit Mandello. Het groepsgevoel dat leeft binnen de grote Moto Guzzi-familie drijft ook zijn officiële gemeenschap, The Clan.Die telt nu meer dan 30.000 ledenen werd door Moto Guzzi speciaal en exclusief verwend tijdens het Open House.

Andermaal mogen we terugblikken op een geslaagde driedaagse ode aan de mooiste Italiaanse motoren. In het bijzonder bedanken we het gemeentebestuur van Mandello del Lario, dat de activiteiten buiten de fabriek in goede banen leidde tijdens het Moto Guzzi Open House 2018.