Natuurlijk associëren we India eerst met een zeer actieve scooterscene, ook al moest de grote fabrikant LML in 2018 faillissement aanvragen. Tot 1999 produceerde LML honderdduizenden Vespa-scooters onder licentie voor de Aziatische markt.

Bajaj Auto wordt verre van bedreigd door faillissement en is opgeklommen tot de op drie na grootste fabrikant van twee- en driewielers ter wereld. Het bedrijf werd in januari 2021 gewaardeerd op elf miljard euro. Van 1959 tot 1974 produceerde Bajaj scooters onder licentie van Piaggio. In 1972 kwam de eerste Bajaj Chetak op de Indiase wegen, een replica van de Vespa 150 Sprint. Ook toen de samenwerking met Piaggio eindigde, werd deze Chetak nog tot 2009 gebouwd.

Maar op dit moment maakt SIP Scootershop zich grote zorgen over hun vrienden en klanten in India. Het land is hard getroffen door het coronavirus en vreest momenteel de derde golf. Op 4 oktober 2021 zijn 33,8 miljoen gevallen van het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) officieel bevestigd. 450.000 mensen hebben hun leven verloren aan het virus (per 21-07-2021), maar dat is slechts het gerapporteerde aantal. Onderzoekers van de Amerikaanse denktank “Center for Global Development” vertrouwen op meerdere bronnen en schatten een oversterfte tussen 3,4 en 4,9 miljoen. De Corona-pandemie in India is “de ergste menselijke tragedie sinds de onafhankelijkheid”. Toch mist India veel dingen. Hoewel 660 miljoen van de 1,38 miljard inwoners inmiddels de eerste vaccinatie hebben gekregen, is de nood groot, vooral op het platteland. Er is gebrek aan zuurstof, intensive care-bedden en maskers.

SIP Scootershop CEO Alex heeft al jaren contact met pater Brian Fernandes van de parochiegemeenschap van Vilgertshofen-Stoffen. De kapelaan komt uit Goa in India en is een religieuze priester van de Sociëteit van St. Francis Xavier. Deze orde werd opgericht in 1887 in Agonda, Goa, en werd in 1939 omgevormd tot een missionaris: “The Order of Pilar Priests” is een opgerichte “Society” en officieel geregistreerd. Tegenwoordig werken ongeveer 450 missionarissen in vier verschillende provincies in India en zorgen ze voor de allerarmsten. Ze helpen melaatsen en brengen onderwijs aan de “onaanraakbare” kinderen. De orde bouwt scholen, jeugdherbergen en revalidatiecentra.

Natuurlijk heeft pater Brian nog steeds een band met zijn thuisland en is hij op de hoogte van de dramatische situatie. Toen Alex ervan hoorde, hoefde hij er niet lang over na te denken, maar zorgde er meteen voor dat zo’n 15.000 medische maskers van de SIP Scootershop naar Calcutta werden verscheept. Vrij onbureaucratisch heeft de rederij Dachser uit Kaufbeuren hen opgevangen en niet alleen een deel van de vrachtkosten, maar ook de gehele exportafhandeling overgenomen.

De donatie is inmiddels ter plaatse aangekomen en de FFP2, chirurgische en kindermaskers zijn overhandigd aan de bevolking en monniken van het klooster “Bharat Sevashram Sangha”. Vader Brian meldt: “De mensen in Calcutta zijn zo arm dat ze nauwelijks iets te eten kunnen betalen. Daarom hebben ze geen geld voor maskers. Ze proberen maskers voor zichzelf te maken met bladeren. Bovendien heeft een overstromingsramp het gebied getroffen We distribueren daar voedsel vanuit vrachtwagens. We konden de maskers uitdelen aan de arme mensen. Het maakt niet uit of het hindoe, moslim of christen is. Met dank aan SIP Scootershop voor deze hulp.”

U kunt meer te weten komen over de SIP Aid-projecten op de SIP Aid – Scooterists Help-pagina.