Suzuki Motor trekt op de Japan Mobility Show 2023 in Tokyo het doek van meerdere primeurs. Dat zijn onder meer prototypes van een elektrisch aangedreven Suzuki BURGMAN en een BURGMAN 400 die wordt aangedreven door een verbrandingsmotor op waterstof. Primeurs zijn verder de opvouwbare e-bike genaamd e-PO en een elektrisch aangedreven bromscooter: de e-choinori.

Suzuki e-BURGMAN

De e-BURGMAN is de elektrische tegenhanger van de versie met een 125cc eencilinder verbrandingsmotor. Bijzonder is de uitneembare batterij. Suzuki is met deze e-BURGMAN in april dit jaar gestart met een demonstratieproject om gegevens te verzamelen over de dagelijkse in zetbaarheid van een dergelijke scooter voor shopping, ritjes in de stad en woon-werkverkeer. De gegevens zijn bedoeld voor de ontwikkeling van toekomstige elektrisch aangedreven motorfietsen.

Suzuki BURGMAN Hydrogen

Voor de waterstof aangedreven motorscooter heeft Suzuki de BURGMAN 400 voorzien van een waterstoftank en op waterstof aangepast motorblok. Het betreft hier een testmodel om de toepassing van waterstoftechnologie in tweewielers te onderzoeken en perfectioneren. De testresultaten zijn bestemd voor de doorontwikkeling van een motorfiets op waterstof waaraan Suzuki werkt.

Stand in teken van duurzame mobiliteit

Op de Japan Mobility Show 2023 (26 oktober t/m 5 november) staat de stand van Suzuki Motor Corporation volledig in het teken van duurzame mobiliteit. Suzuki toont oplossingen die in hoge mate aansluiten op de dagelijkse mobiliteitsbehoeften van het grote publiek. De getoonde concepten en ideeën blijven niet beperkt tot auto’s. Ook elektrische en op waterstof rijdende tweewielers en een elektrisch aangedreven buitenboordmotor worden over het voetlicht getild om aan te tonen dat het merk op alle fronten werkt aan vermindering van CO2-uitstoot.

Suzuki en toekomst: van vliegende auto tot gerobotiseerde last-mile-delivery

Suzuki toont op zijn stand nog een reeks duurzame mobiliteitsoplossingen voor tal van doeleinden. Het betreft een scala aan toepassingen waarbij elektriciteit en waterstof de energie leveren. Zo is een schaalmodel van een vliegende auto te zien die samen met SkyDrive Inc. is ontworpen.

In april 2024 is de start van de productie gepland. Een door waterstof aangedreven driewieler voor het rondbrengen van pakketten staat in de schijnwerpers, evenals een robot voor last-mile-delivery in de stad, een elektrisch aangedreven rollator en elektrisch aangedreven scootmobielen. Bijzonder is de MOQBA. Het is een elektrische rolstoel met benen waarmee die ook op trappen kan ‘lopen’.