Mobiliteit is een veel besproken vraagstuk wereldwijd. De urbanisering zet door, maar hoe komen al deze mensen op een duurzame manier van a naar b in de stad? Het rapport geeft inzicht over de mate waarin het delen van een e-scooter nu al bijdraagt aan de verandering in stedelijke mobiliteit en hoe deze beweging zich in de komende jaren verder zal ontwikkelingen.

Uit het rapport blijkt dat het aantal gebruikers van een deelscooter wereldwijd steeg met 166%. Waren er in 2017 nog slechts 350.000 gebruikers, in 2019 gebruiken iets minder dan 4,8 miljoen mensen een deelscooter. Gemiddeld wordt een scooter 8 tot 10 maal per dag gehuurd voor 15 tot 20 minuten. Verder blijkt ook dat 82 procent van de scooter delende steden zijn gevestigd in Europa, waarbij Madrid, Parijs en Barcelona leidend zijn. Ook interessant: van de huidige scooters die op dit moment wereldwijd gedeeld worden, zijn 70 procent elektrisch, in Europa zelfs 99 procent!

Blik op de toekomst
Enrico Howe is mobiliteitsexpert en onderzoeker en stelt voor unu, in samenwerking met Director of Mobility as a Service Felix Jacobsen en zijn team, het rapport op.

Zijn verwachting is dat het aandeel van de scooter-deeleconomie in 2020 nog meer zal stijgen: “Het delen van scooters zal snel zijn niche bestaan verlaten en doorgroeien tot een echt mobility-alternatief. In de afgelopen 12 maanden is de markt meer dan verdubbeld.“

Over de Nederlandse markt zegt Howe: “De Nederlandse markt kent een bijzonder uitgesproken scooter cultuur. Er is nog genoeg ruimte voor andere leveranciers, steden en scooters. Op dit moment zijn alleen Felyx en GO Sharing actief in Nederland.”

Met de nieuwe unu scooter, die vanaf voorjaar 2020 beschikbaar zal zijn in Nederland, zet unu de eerste stappen richting Mobility as a Service (MaaS). De digitale sleutel die gemakkelijk te delen is via de unu App, maakt de nieuwe scooter gemakkelijk deelbaar voor kleinere groepen, zoals bedrijven, huisgenoten of gezinnen. Het rapport is tot stand gekomen op basis van bestaande informatie, verkregen van 54 aanbieders die samen actief zijn binnen 21 landen. De resultaten spitsen zich uitsluitend toe op gedeelde scooters en bevat uitgebreide informatie over de trends en tendensen binnen de huidige internationale markt, haar spelers, gebruikers en ontwikkelingen in het e-scooter segment.

Meer informatie over het rapport en de volgende generatie scooters is te vinden via deze link en op  share.unumotors.com.