Nick Roelfsema heeft in Berghem zowel de kampioensbeker van de Molenaar NSF100 Cup als de Rookie Cup voor snelste nieuwkomer in ontvangst mogen nemen. Nadat zijn enige concurrent voor de titel, Damian Boessenkool, zich voor de race afmeldde was de 12-jarige coureur uit Musselkanaal voor aanvang van de races al zeker van de titel. Een geweldige prestatie van het jonge talent om in zijn eerste jaar meteen kampioen te worden.

Nadat er eerder in het seizoen al een wedstrijd op het kartcircuit van Berghem was verreden werd het circuit voor de finaleraces opnieuw aangedaan. Toch was er geen vergelijk aangezien er op een andere lay-out van het circuit werd gereden. Omdat er ook nog regen voorspeld was in de loop van de middag zouden er wel eens verrassende uitslagen kunnen volgen. Roelfsema zou aan 25 van de 50 te behalen punten genoeg hebben om zichzelf tot kampioen uit te mogen roepen. Voor aanvang van de trainingen was zijn kampioenstitel echter al een feit: de enige andere titelkandidaat Boessenkool had zich officieel afgemeld voor de races. Nadat hij twee weken geleden zijn duim ongelukkig had gebroken in Emmen bleek een operatie noodzakelijk. Aan motivatie ontbrak het niet en ook had de jonge Staphorstenaar nagenoeg geen pijn, maar met een schroef door het bot en de hand in het gips was het simpelweg onverantwoord om aan de wedstrijd deel te nemen. Roelfsema kon dan ook zonder al te veel druk aan de kwalificaties beginnen. Hij zette daarin de snelste tijd op de klokken, een halve seconde sneller dan Twan Smits. Een verrassende derde plaats was er voor de sterk rijdende Bastiaan Visser. Maik Duin, Roy Klompmakers en Daniël Tappel completeerden de tweede startrij.

Er was aan het eind van de middag regen voorspeld maar de buien trokken al eerder over het land. Na het doven van de startlichten voor de eerste race vielen de eerste druppels. Op een kartbaan betekent dat vaak dat het al snel glad wordt en dat ondervond een aantal rijders direct in de eerste ronde. Ook Roelfsema, die kopstart had, ging na een halve ronde in leidende positie onderuit. Een onschuldige schuiver en hij kon snel zijn weg vervolgen maar de aansluiting met de kopgroep was hij kwijt. Visser profiteerde er het beste van en liet zien zich als een vis in het water te voelen op het steeds natter wordende asfalt. Hij liep iedere ronde verder weg van Smits en de sterk rijdende Duin. Na een zestal ronden besloot de wedstrijdleider de race door middel van de rode vlag voortijdig te beëindigen. Visser mocht daardoor de race op zijn naam schrijven voor Smits, Duin, Tappel en Kay van Steenbergen. Sven Dijkstra zette zijn beste resultaat tot nu toe neer met een zesde plaats.

Voor aanvang van de tweede race was de baan drijfnat maar de coureurs waren inmiddels gewend aan de condities. Roelfsema vond al snel een goed ritme maar Visser was opnieuw sterk in de regen en pakte direct de leiding. Ook Smits bemoeide zich met de strijd om de koppositie maar op het moment dat hij die in de vierde ronde over wilde nemen, schoof hij onderuit. Visser en Roelfsema reden nagenoeg dezelfde rondetijden en inhalen was lastig op het gladde asfalt. Het zou Roelfsema dan ook niet meer lukken om Visser in te halen. Duin werd opnieuw knap derde voor Klompmakers en Tappel. Dylan Czarkowski reed een uitstekende race en werd zesde.
Voor de daguitslag betekende dit dat Bastiaan Visser de hoogste trede van het podium mocht bezetten voor Duin en Roelfsema.

Visser was zichtbaar blij met zijn overwinning. ‘Ik heb in het verleden wel veel in de regen gereden en dat ging me altijd goed af. Maar bij de vorige race op Berghem was het in de eerste training nat en viel ik meteen. Ik had dit dus van te voren niet verwacht. In de eerste race had ik ook wel een momentje maar ik kon de motor nog net opvangen. Ik ben toen iets rustiger gaan rijden maar dat was ruim voldoende voor de overwinning. In de tweede race had ik hetzelfde ritme en toen Twan viel kon ik redelijk soepel naar de overwinning rijden.’

Aansluitend op de uitreiking van de dagprijzen volgde de kampioenshuldiging van het NK Junior Moto Racing. Roelfsema kreeg als kersvers kampioen eerst de NSF100 Cup uitgereikt. Hij kreeg de grote beker uit handen van Molenaar NSF100 kampioen 2017, Kas Beekmans. Daarna werden de kampioenstrofeeën uitgereikt door KNMV- sporttechnisch manager Camiel van Berkesteijn. Tappel mocht als eerste naar het podium om de derde prijs in ontvangst te nemen en vervolgens kreeg de geblesseerde Boessenkool de tweede prijs uitgereikt. De hoogste trede van het podium was voor Roelfsema. Alsof dat nog niet alles was kreeg Roelfsema traditioneel de bijbehorende prijzen voor snelste Rookie en NSF-kampioen: een action cam en een Honda aggregaat.
Roelfsema had zijn handen vol aan alle prijzen die hij verzameld heeft. ‘Natuurlijk ben ik er heel erg blij mee! Eigenlijk ging het alleen bij de vorige wedstrijd in Berghem iets minder maar verder ben ik super tevreden over dit seizoen. Bij de Gamma Racing Day in Assen werd ik al Rookie kampioen en dan nu ook nog NSF100 kampioen!’

Rijderscoach Leon Bovee kijkt terug op het seizoen en vat het treffend samen. ‘Nick liet bij de trainingen voorafgaand aan het seizoen al zien dat hij er klaar voor was. Dat bleek wel tijdens de openingsrace in Assen, die hij overtuigend wist te winnen. Hij leert snel en pakt alle aanwijzingen meteen goed op. Maar Damian ontwikkelde zich juist sterk door dit seizoen heen, vooral ook op andere banen dan Assen was hij sterk. Ik ben zeer tevreden over deze groep rijders: het was dit jaar weer een compact veld met slechts een paar seconden verschil. Opnieuw waren de Rookies erg sterk, dat heeft Nick natuurlijk ook bewezen. Volgend seizoen zullen er alleen maar meer nieuwkomers bij zijn, dus dat belooft wat!’

De selecties voor de Molenaar NSF100 Cup 2019 zijn nog in volle gang en inschrijven kan nog tot het einde van deze maand. Met veel nieuwkomers en de motoren voorzien van een geheel nieuw design belooft het  nu al een prachtig elfde seizoen te worden!

Kijk voor al het overige nieuws op www.nsf100championship.nl

Bijschrift foto: Kampioen Nick Roelfsema voor dagwinnaar Bastiaan Visser