In Nederland rijden circa 1.2 miljoen brom- en snorfietsen. Al deze tweewielers worden op een zeker moment afgedankt, gemiddeld na ruim 10 jaar. Het is van maatschappelijk belang om deze voertuigen aan het eind van de rit op een verantwoorde manier te recyclen. Om die reden hebben RAI Vereniging – als vertegenwoordiger van scooterfabrikanten en -importeurs – en BOVAG – als vertegenwoordiger van scooterbedrijven – precies 10 jaar geleden de Stichting Scooter Recycling Nederland (SRN) opgericht.

Kosteloze inzameling en recycling
Het landelijke netwerk van SRN bestaat inmiddels uit meer dan 180 inleverpunten en ruim 65 scooterdemontagebedrijven. Zij zorgen ervoor dat de eigenaar zijn oude scooter kosteloos kan inleveren. Het SRN-erkende demontagebedrijf verwijdert de milieubelastende materialen zoals olie, brandstof en de accu. Deze materialen worden vervolgens ingezameld en gerecycled. Sommige onderdelen worden gedemonteerd en als gebruikt onderdeel verkocht. Het metaal dat overblijft, wordt via een shredderbedrijf teruggewonnen voor hergebruik. Door de materialen duurzaam te recyclen en te verwerken in nieuwe producten dragen de deelnemers van SRN bij aan de circulaire economie.

Reden voor feest
Kersverse bestuursvoorzitter van SRN, Martijn van Eikenhorst: “De branche heeft zich stevig geprofessionaliseerd en biedt duurzame mobiliteitsoplossingen. Recycling is hiervan een belangrijk onderdeel, daarvan zijn steeds meer bedrijven zich bewust. Dat is alle reden voor een feestje. Het tienjarig bestaan van ons landelijke netwerk is met recht een mijlpaal waar we samen met de industrie trots op mogen zijn. Deze mijlpaal vormt ook de start van een landelijke campagne om scooterrecycling onder de aandacht van consumenten te brengen”, besluit Van Eikenhorst.

Recyclehelden
Eigenaar van tweewielerbedrijf Tensen, Tjem Tensen, heeft de felicitaties en het bijbehorende SRN-logobord dankbaar namens alle collega-recyclehelden in ontvangst genomen. Tensen is al langer bewust bezig met de zorg voor het milieuvriendelijk demonteren van afgedankte scooters. “We willen onze klanten volledig ontzorgen. SRN is voor ons het uithangbord. Hiermee laten we zien dat, wanneer iemand een oude scooter inlevert, we voor een goede afwikkeling zorgen”, aldus Tensen.

Voor meer informatie over Scooter Recycling Nederland: www.scooterrecyclingnederland.nl