Na een afwezigheid van 41 jaar keerde de Honda Dax in 2023 terug naar Europa, samen met de Monkey en de MSX125 Grom in Honda’s unieke mini-bike line-up. Voor 24YM krijgt hij een funky nieuwe kleur: Pearl Glittering Blue, naast Pearl Nebula Red en Pearl Cadet Grey – die zijn overgenomen van vorig jaar. Naast de DAX krijgt ook de CB125F nieuwe kleuren en updates mee voor 2024

Met zijn iconische geperst stalen T-vormige frame heeft geen enkele andere motorfiets, groot of klein, dezelfde vorm als de Dax. Het frame, dat zich uitstrekt van onder het zadel tot aan het chromen stuur, doet denken aan een teckel met zijn korte poten en lange lichaam, wat in 1969 leidde tot de naamgeving van de originele ST50 Dax. Teckel is ‘Dachshund’ in het Duits.

De 24YM Dax behoudt het onmiskenbare, iconische uiterlijk van het origineel, waarbij het frame (waar ook de brandstoftank in zit) voldoende stevigheid biedt voor rijden met z’n tweeën. De vering wordt verzorgd door 31mm USD vork gekoppeld aan dubbele achterschokdempers. Om de klassieke look compleet te maken, zijn deze gekoppeld aan zwarte 12 inch mini-bike wielen met dikke, ballonvormige banden die zorgen voor moeiteloze wendbaarheid in de stad. De verlichting is volledig LED en de Dax heeft een stijlvol negatief LCD-scherm, een verchroomd stuur en een handgreep voor de passagier.

De beroemde Dax kreeg in 2023 een nieuwe onderscheiding: de ‘Furiosa’-versie van de Portugese kunstenares Tamara Alves won de vierde jaarlijkse Honda customiseringswedstrijd rond het Wheels & Waves-festival in Biarritz (www.hondacustoms.com). 

CB125F: gebruiksvriendelijke instapmotor

De eeuwig populaire CB125F is altijd beschouwd als een stoere, gebruiksvriendelijke instapmotor die de perfecte opstap is naar het motorrijden. In 2021 kreeg de CB125F een grondige make-over met een nieuwe motor, een nieuw frame en een nieuwe look inclusief LED-koplamp. Vorig jaar was de CB125F Europa’s op één na populairste 125cc motorfiets, met meer dan 7.000 verkochte exemplaren.

Voor 24YM krijgt de CB125F cosmetische updates, waaronder een nieuwe, kortere uitlaatdemper, een langer verchroomd hitteschild, een sterkere aluminium handgreep voor de passagier en twee nieuwe, eigentijdse kleuren – Imperial Red Metallic en Matt Marvel Blue Metallic – die samen met Black deel uitmaken van de line-up. Alle drie de kleuren zijn ook voorzien van felrode details op de schokdempers en bougiedop voor een extra vleugje kleur.

De Dax arriveert in december bij de Europese dealers en wordt in januari 2024 opgevolgd door de CB125F.