RDW: Nog even wachten met ombouwkeuring van snor- naar bromfiets

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een helm dragen. We verwachten dat grote aantallen snorfietsers hun voertuig door deze maatregel willen laten wijzigen naar een bromfiets. Hiervoor is een ombouwkeuring nodig. Als u dit ook wilt doen, adviseert de RDW dit pas in 2023 te doen.

Het ombouwen van snorfiets* naar bromfiets is overigens niet verplicht. Ook na de invoering van de helmplicht kan een snorfiets gewoon als vervoersmiddel gebruikt worden. U moet dan alleen een helm op.

Vanaf 2023 sneller keuring bij RDW-erkenninghouder

We adviseren u te wachten, omdat u vanaf 1 januari 2023 voor deze ombouwkeuring (in de meeste gevallen) terecht kunt bij een RDW-erkenninghouder. Bij deze erkende bedrijven kunt u waarschijnlijk veel sneller terecht dan op een RDW-keuringsstation. Ook zal een erkenninghouder vaker bij u in de buurt zitten. Er zijn nu nog geen bedrijven die deze keuringen mogen doen. Zodra deze bedrijven bekend zijn, zijn deze te vinden via de locatiewijzer van de RDW

Alleen snorfietsen met Europese typegoedkeuring

Erkenninghouders mogen zo’n ombouwkeuring alleen doen voor snorfietsen met een bepaalde Europese typegoedkeuring. Via de RDW-kentekencheck kunt u vanaf halverwege oktober zien of uw snorfiets de juiste Europese typegoedkeuring heeft om naar een erkenninghouder te mogen. Hiervoor voert u het kenteken in en dan kunt u dit zien onder “Snelheidswijziging snorfiets door erkenninghouder mogelijk?” Ja of nee. Ook mag de snorfiets geen zogenoemde ‘belemmerende status’ hebben, zoals bijvoorbeeld een rijverbod of gestolen. Ook dit kunt u opzoeken via de RDW-kentekencheck.

Geen Europese typegoedkeuring

Heeft uw snorfiets niet de juiste Europese typegoedkeuring of is er sprake van een belemmerende status? Dan kunt u een afspraak maken op een RDW-keuringsstation voor de ombouwkeuring. Dit kan nu ook al.

* Een bromfiets met een maximumconstructiesnelheid van ≤ 25 km/u.

bron: RDW

Bestel nu de laatste Scooter&bikexpress