Loris Veneman heeft bij de openingswedstrijd van de Molenaar NSF100 Cup zijn visitekaartje afgegeven. Op een zonovergoten TT Junior Track won hij met grote overmacht beide races. De strijd om de overige podiumplaatsen zorgde ervoor dat de races zeker niet minder spannend waren!

Was het een week eerder nog ijzig koud in Assen tijdens het World Superbikes weekend, op zaterdag 20 april steeg de temperatuur tot boven de 20 graden uit. Ideale omstandigheden voor de Molenaar NSF100 Cup coureurs om aan de eerste wedstrijd te beginnen, die onderdeel zijn van het NK Junior Moto Racing. Een dag eerder was de tweede voorjaarstraining verreden, zodat ook de 15 nieuwkomers in de Cup optimaal voorbereid aan de start verschenen. Zij strijden om hun eigen Rookies-klassement maar een aantal zijn er ook op gebrand om de overall-zege in de wacht te slepen. Nick Roelfsema liet afgelopen seizoen al zien dat alles mogelijk is, door als Rookie beide kampioenschappen op te eisen.

Dit jaar lijkt het erop dat de coureurs die aan hun tweede jaar Molenaar NSF100 Cup zijn begonnen, te weten Loris Veneman, Dylan Czarkowski en Sem Bijman, zich niet zomaar laten verschalken. Vooral Veneman overtuigde bij de kwalificatietrainingen door de polepositie op te eisen met een rondetijd die een halve seconde sneller was dan die van Bijman en maar liefst een seconde sneller dan die van Czarkowski. Snelste Rookie Thije Ligtermoed volgde kort daarachter.

Race 1
Direct vanaf de start van de eerste race liet Veneman zien zijn snelle rondetijden niet alleen in de kwalificatie maar ook in de race neer te kunnen zetten. Vanaf het doven van het startlicht tot aan de finishvlag hield hij het hoofd koel en wist zo de overwinning veilig te stellen. Achter hem was de strijd om de podiumplaatsen er niet minder om: Ligtermoed had een goede start en deed er alles aan om Czarkowski en Bijman achter zich te houden. Knap wist Ligtermoed de eerste helft van de race de groep aan te voeren maar Czarkowski wist zich na matige voorjaarstrainingen en kwalificaties te herpakken. Hij kwam steeds beter op stoom en reed zich uiteindelijk los van zijn belagers. Ook Bijman kwam Ligtermoed voorbij maar in de laatste ronde werd er toch weer stuivertje gewisseld. Delano Greven had zich inmiddels verzekerd van een vijfde plaats door zich los te rijden van het achtervolgende groepje, waarin Jur Wattel, Julian van Kalkeren en Riccardo Bosgraaf om de zesde plaats streden. Zij werden in de eindfase verrast door Nyo de Vits, die na een slechte start zich door het veld een weg naar voren baande en de zesde plaats opeiste.

Race 2
De tweede race was Veneman na een goede start opnieuw snel uit het zicht verdwenen. Achter hem was het hetzelfde drietal dat om de overige podiumplaatsen zou strijden, met dit keer Bijman aan de leiding. Hij leek zelfs een gaatje te slaan maar kwam met nog vier ronden te gaan helaas ten val. Inmiddels had Czarkowski zich los weten te rijden van Ligtermoed, die eenzaam zijn race uitreed maar wel de laatste podiumplaats veilig stelde. Greven reed opnieuw een sterke race en wist na een spannende strijd met Wattel en Bosgraaf de vierde plaats op te eisen. Wattel kwam in de laatste ronde nog ten val, waardoor hij de vijfde plaats naar Bosgraaf zag gaan. Van Kalkeren werd zesde.

Veneman overtuigde en deed voor het dagklassement en het kampioenschap de beste zaken. Hij mocht aan het einde van de dag de grootste beker in ontvangst nemen, met Czarkowski en Ligtermoed naast hem op het podium.

Rijders aan het woord
Ligtermoed kreeg ook de beker voor snelste Rookie uitgereikt. Hij was voorafgaand aan de race duidelijk op een podiumplaats gebrand: ‘Dylan was tijdens de trainingen iets minder sterk dan in de races, een tweede plaats had er misschien wel ingezeten. Ik heb er hard om gevochten maar Dylan was in de races sterk en het werd moeilijk… natuurlijk ben ik blij met mijn derde plaats en ga ik mijn best doen om de leiding in het Rookie-klassement vast te houden!’

Sem Ligtenberg is een nieuwkomer die vorig seizoen al met een NSF100 heeft gereden, maar dat was in de mini-GP klasse. Hij is blij dat hij de overstap kon maken naar de Molenaar NSF100 Cup. ‘Ik heb al veel geleerd dankzij de uitleg en coaching van Leon Bovee: de lijnen, schakelen en remmen gaan al veel beter. Ik ben tevreden met mijn zestiende plaats vandaag maar heb vooral zin in de volgende race in Berghem. Ik kom uit Gilze en dat is dus eigenlijk mijn thuisrace!’

Rijderscoach Leon Bovee had wel verwacht dat Veneman zou winnen. ‘Hij heeft een grote stap gezet in de voorbereidingen naar dit seizoen en dat zie je aan zijn persoonlijkheid en op de baan terug. En we hebben wederom een flinke groep veelbelovende nieuwkomers. Ligtermoed is een heel snelle Rookie, maar een aantal rijders uit de groep daarachter kan door het seizoen heen ook zomaar de aansluiting vinden. De strijd om de podiumplaatsen zal dan ook zeker spannend blijven!’

De volgende race wordt verreden op Circuit Park Berghem op zaterdag 11 mei.

Wedstrijdkalender 2019:
11 mei: Berghem, Circuitpark Berghem
10 juni: Staphorst, De Tippe
22 juni: Assen, TT Junior Track
13/14 juli: Assen, TT Junior Track
24 augustus: Veldhoven, De Lansard
7 september: Berghem, Circuitpark Berghem
5 oktober: Assen, TT Junior Track

Kijk voor al het overige nieuws op www.nsf100championship.nl