Ook onderweg op je twee- of driewieler wil je tegenwoordig kunnen bellen, je favoriete playlist afspelen of luisteren naar navigatiemeldingen. Dat lukt ook allemaal als je de bijgeleverde oortjes van je smartphone ‘inplugt’, maar er zijn ook mooiere en betere oplossingen. Wij kregen van Cardo Systems een Freecom 2+ toegestuurd en mochten ervaren wat een premium communicatiesysteem aan de rijbeleving toevoegt!

Aan de slag

Veel helmfabrikanten kunnen tegenwoordig een communicatiesysteem al gedeeltelijk in de helm integreren. Dat is mooi, maar als je al voorzien bent van een helm zijn er gelukkig ook systemen die zo’n deels geïntegreerd systeem kunnen evenaren. De Cardo Freecom 2+ beweert zo’n systeem te zijn, maar dien je wel zelf (of door de aanbieder) in de helm te monteren. Is dat moeilijk? Met een beetje inzicht valt dat eigenlijk wel mee. De Freecom 2+ wordt – zoals de naam er al naar hint – geleverd met twee complete communicatiesets.

Cardo Freecom 2+

De Freecom 2+ bevat zoals de naam al doet vermoeden, twee setjes

In de doos

Als we de eerste set uit de verpakking halen dan zien we als eerste de bedieningsunit, met daarnaast alle benodigde onderdelen. Het wijst vooral zichzelf, maar de meegeleverde handleiding is overduidelijk voor als je toch ergens op vastloopt. De montage van de bedieningsunit geschiedt door middel van een clip die je aan de zijkant langs de rand van de helm schuift, maar je kan hem ook ‘plakken’, naar gelang wat voor jouw helm het makkelijkste is. Op onze Shoei J Cruise gebruikten we de meegeleverde clip, op de Simpson Venom hebben we hem geplakt. Op beide helmen kwam de montage nagenoeg overeen. Je demonteert (gedeeltelijk) de binnenvoering van je helm en plaatst op de –in ons geval- hiervoor al aanwezige uitsparingen de beide speakers. Voor onze jethelm, de Shoei, gebruikten we de hybride microfoon die aan het verbuigbare ‘steeltje’ zit. Ook voor diegenen die een systeemhelm gebruiken is dit de microfoon die je zal moeten pakken. Bij de Simpson integraalhelm plakten we de draadspeaker, die is voorzien van een klevende achterzijde, in het mondstuk van de helm. De installatie kostte ons 10 minuten tot een klein kwartier. Wij monteerden de set op een jet- en integraalhelm, maar wees gerust: de Cardo kan ook gebruikt worden op je crosshelm.

Cardo Freecom 2+

Krijg dit maar eens in je helm… het lijkt heel wat maar is in de praktijk een simpele klus

Koppelen

Voor je de Cardo echt kan gebruiken dien je hem logischerwijs eerst even met je telefoon te koppelen en de speciale Freecom app te downloaden. Ook dit is iets wat voor zichzelf spreekt en binnen enkele tellen is het systeem dan ook ‘ready to go’. In de app kan je de radio bedienen, favoriete telefoonnummers selecteren en de intercom activeren. Daarmee kom je in verbinding te staan met de Cardo van je vriend of vriendin achterop, of van de andere scooter of motorfiets waarmee je dat toerritje aan het maken bent. Kan allemaal, zo lang je maar binnen een straal van 500 meter van elkaar bent. Je bedient het dus allemaal via de app, maar het kan ook door middel van het gebruik van de sneltoetsen op de bedieningsunit.

Cardo Freecom 2+

De app is duidelijk en overzichtelijk

In de praktijk

In de praktijk gebruikte ik vooral de app voor het aanzetten van de juiste radiozender en pakte ik de knoppen van de unit erbij om het geluid harder of zachter te zetten of een telefoongesprek aan te nemen. Op de geluidskwaliteit van de speakers komen we zo, maar het is toch verbazingwekkend te noemen dat je onderweg telefoongesprekken kan voeren zonder dat er sprake is van overmatig windgeruis of slechte kwaliteit. Rijd je op de snelweg en staat er veel wind, dan wordt dat voor diegene aan de andere kant van de lijn iets beter hoorbaar, maar echt hinderlijk of onverstaanbaar wordt het nooit. Dat is gewoon knap en dan is het systeem ook nog eens volledig waterdicht, waardoor je het ook tijdens een regenbui of een drassige off-roadrit niet thuis hoeft te laten.

Cardo Freecom 2+

Onderweg, maar toch altijd bereikbaar

JBL Audio

Zoals beloofd zou ik nog terugkomen op de geluidskwaliteit. Cardo is zo vriendelijk geweest om de optionele JBL speakers mee te leveren, waardoor we in de Shoei de JBL speakers monteerden en in de Simpson de standaardspeakers. Beide speakers zijn qua afmetingen nagenoeg hetzelfde, de JBL’s zijn een fractie dikker maar de verschillen zijn minimaal. Het is een investering waar je wat voor terugkrijgt, want het geluid is merkbaar helderder en kan net iets harder voor het begint te vervormen. Toch is het geluid van de standaard speakers ook erg goed te noemen, iets wat versterkt lijkt te worden door de betere akoestiek van de ‘dichte’ integraalhelm. Toch niet geheel tevreden over de geluidskwaliteit? Dan heeft dat hoogstwaarschijnlijk te maken met de plaatsing van de speakers. Om het geluid te optimaliseren levert Cardo ook diverse passtukjes mee waardoor de speakers desgewenst wat dichter bij je oren geplaatst kunnen worden.

Cardo Freecom 2+

Links de originele speaker, rechts de optionele JBL

Batterijduur

Een ander sterk punt is de batterijduur. De fabrikant belooft 13 uur communicatie en een week stand-by. Een opgave die ook daadwerkelijk lijkt te kloppen, want na een week lang radio luisteren tijdens het woon-werkverkeer (zo’n 60 tot 70 minuten per dag), diverse telefoongesprekken voeren en voor deze review overdag veel in de instellingen te hebben ‘geneusd’, geeft het pictogram van de accu in de app aan dat hij nog zo goed als vol is. Raakt de batterij toch onderweg op, dan bestaat er nog de mogelijkheid om hem via een powerbank op te laden of hem aan te sluiten op de 12V-aansluiting van je twee- of vierwieler.

Cardo Freecom 2+

De bedieningsunit plak je op de helm, of je monteert hem door middel van de bijgeleverde clip

Eindoordeel

Met de Cardo Freecom 2+ kan je eigenlijk alle kanten op. Gebruik hem om te telefoneren, als intercom, of simpelweg om je radio of navigatie over de speakers te horen. Het systeem is gebruiksvriendelijk, is (ook standaard) voorzien van een uitmuntende geluidskwaliteit en ook bij slecht weer of op de snelweg is er nog heel goed een telefoongesprek te voeren. Zowel de installatie als de bediening spreekt eigenlijk voor zichzelf. De bediening geschiedt door middel van de knoppen op de unit. Deze zijn gemakkelijk op de tast te vinden, zelfs wanneer je dikke winterhandschoenen draagt. Onze Freecom 2+ duo heeft een adviesverkoopprijs van €319,95, de optionele JBL speakers kosten €89.95. Rijd je vooral alleen en heb je dus maar een enkele unit nodig? Die is er al vanaf €169,95.

Meer weten over alle beschikbare communicatiesystemen van Cardo Systems? Neem dan een kijkje op www.cardosystems.com of www.splashdesign.com