Het is nog niet zo heel lang geleden dat RST zijn intrede deed in de felbevochten Europese motorkleding markt. Tussen gerenommeerde merken was daar ineens het merk RST dat zich aandiende met een breed programma van frisse, kwalitatief hoogstaande maar vooral betaalbare motorkleding.

RST

De ‘insiders’ kennen RST al veel langer. Het bedrijf stamt uit 1988 en is in het Verenigd Koninkrijk al jaren marktleider met de verkoop van motorkleding. Als partner van de Isle of Man TT en sponsor van vele toppers in de motorsport zoals Alex Lowes (WSBK), Ian Hutchinson (Isle of Man TT), Andrew Pitt (WSS legend) is het merk in het VK wereldberoemd. Nu het bedrijf is overgenomen door de grote Europese distributeur Bihr, maakt het merk RST grote sprongen op de Europese markt. In Nederland rijden al diverse racetalenten met RST-motorkleding zoals Vasco van der Valk (ONK SuperCup 1000), Jur Wattel (ONK Open 125cc) en Collin Veijer (Moto3 Junior WK).

Geïntegreerd In&motion airbagsysteem

Na een snelle groei op de Europese markt verrast RST de motorkledingmarkt met de lancering van in totaal 12 motorjassen en -pakken met geïntegreerde airbag in leer en textiel.

RST hanteert de filosofie “comfortabel, betaalbaar en veilig motorrijden voor iedereen” en bewijst dat met de RST-airbag line-up. Door de zeer concurrerende prijzen is een jas of pak met airbag opeens toegankelijk voor iedere motorrijder. Het airbagsysteem dat door RST wordt gebruikt, is een hightech systeem van het bedrijf In&motion.

Sinds 2014 houdt In&motion zich bezig met het ontwikkelen van een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk airbagsysteem. Het systeem werkt volledig draadloos en is ingebouwd in de CE gekeurde rugprotector. Het elektronisch detectiesysteem analyseert met duizend berekeningen per seconde, de bewegingen van de rijder via sensoren en algoritmes. Deze algoritmes zijn ontwikkeld in samenwerking met de vele RST-fabrieksrijders die in uitdagende omstandigheden enorm veel data hebben kunnen aanleveren.

Het systeem zal anticiperen op een schok of een onherstelbare afwijking van het evenwicht. Het volledig zelfstandig functionerend systeem zal in een gevaarlijke situatie het signaal geven om de airbag op te blazen. Het detecteren van gevaar, tot aan het volledig oppompen van de airbag, duurt slechts 60 milliseconden. Inmiddels zijn al meer dan 30.000 motorrijders beschermd met een airbag van In&motion.

Geïntegreerde airbag vs. airbag vest

Wat zijn nu de voordelen van een geïntegreerde airbag ten opzichte van een los vest? Aan het woord is Nathalie Hilgersom, Rider Gear Specialist van Bihr Nederland. “Het belangrijkste verschil tussen een los vest en een geïntegreerd airbagsysteem is veiligheid. De jassen met een geïntegreerd systeem bieden de juiste ruimte voor het opblazen van de airbag. Dankzij slim geplaatste stretchpanelen, voorzien de pakken en jassen van RST in deze benodigde ruimte. De rijder is goed beschermd tijdens de val en kan geen schade oplopen door de opgeblazen airbag. Een airbagvest onder een jas die daar niet op voorbereid is, kan voor nare situaties zorgen als de opgeblazen airbag nergens heen kan. Het systeem zal dan naar binnen slaan met de nodige verwondingen tot gevolg. Daarnaast is comfort een belangrijk voordeel van een geïntegreerd vest, je draagt gewoon de motorjas zoals gewend zonder belemmerd te worden in het gebruik. Een airbagjas van RST is gemiddeld 1 kilo lichter dan de combinatie van een los airbagvest met een motorjas. Nog een groot voordeel bij een volledig ingenaaid systeem, de ademende eigenschappen van de geventileerde mesh-voering blijven gehandhaafd. Een airbagvest heeft minder ademende eigenschappen. De slijtvaste buitenmaterialen van de motorjas voorkomen ook dat de airbag in direct contact komt met de weg en haalt daardoor ook de kans van het stukgaan tijdens een glijder weg. Alle bovengenoemde voordelen waren voor RST genoeg reden om airbagsystemen in te bouwen in de motorkleding”.

Betaalbaar voor iedereen!

Met de lancering van het 2021 programma, laat RST zien dat het een innovatief merk is dat goed inspeelt op de wensen van de moderne motorrijder. RST biedt al een volwaardig motorjas met ingebouwde airbag aan vanaf € 299,99. De circuitrijders kunnen al vanaf € 649,99 met de Podium airbagoverall veilig hun records verpulveren. En zo is er voor elk type rijder een betaalbare motorjas of -pak met airbag beschikbaar. Met de eenvoudige In&motion app activeer je de airbag en het bijbehorende abonnement van slechts € 12,- per maand (of € 120,- per jaar). Hierdoor heb je onbeperkte garantie, wordt het systeem automatisch voorzien van updates én ben je verzekerd van de meest veilige vorm van motorrijden. In de winter kan het abonnement maximaal 4 maanden stopgezet worden. Elke 3 jaar wordt het bedieningskastje kosteloos vervangen door een recenter exemplaar. De airbag heeft dankzij de innovaties van RST en in In&motion definitief zijn intrede gemaakt in de motorkledingmarkt.

Ga voor de RST 2021 airbag collectie naar www.rst-moto.com/rst-airbag-collection-dutch