Wanneer je met 350 plus kilometer per uur over het circuit jaagt, dan is alleen het beste goed genoeg voor de bescherming van je hoofd. Precies de reden dat achtvoudig wereldkampioen Marc Marquez al jaren vertrouwt op de X-Spirit III, de absolute top uit Shoei’s line-up. Deze hypersportieve racehelm gaat alweer wat jaartjes mee, tijd voor een grondige update dus. En daarbij trok de Japanse helmspecialist alle registers volledig open!

Shoei X-SPR Pro

De opvolger, die voldoet aan de nieuwe ECE 22.06 norm en tevens door de FIM is gecertificeerd, heet daarom ook geen X-Spirit IV, maar luistert naar de naam X-SPR Pro, alleen al om aan te geven dat geen steen onaangeroerd is gebleven. Dat begint al bij de basis, de helmschaal dus, die weliswaar wederom van een bewezen en lichtgewicht AIM+ multi-composiet vezellaminaat is gemaakt (in vier grootten), maar verder volledig nieuw is ontworpen. Bij enorm hoge snelheden moeten de aerodynamische eigenschappen boven iedere twijfel verheven zijn. Het nieuwe design, ontworpen in de eigen windtunnel en uiteindelijk grondig getest in de praktijk door de MotoGP-coureurs, is dan ook op meer dan 150 punten aangepast, met niet alleen oog voor de rechtuit stabiliteit op hoge snelheid, maar ook in bochten.

Shoei X-SPR Pro

Passend bij de geoptimaliseerde en deels gepatenteerde vorm van de helmschaal is het nieuwe CWR-F2R vizier met een extra breed en hoog zichtveld, dat standaard is voorzien van een Pinlock anticondensvizier en voorbereid is op het gebruik van tear-offs. Ook het ventilatiesysteem, met nu zeven in- en zes uitlaatopeningen, is verder geoptimaliseerd, waarbij met name in racehouding de ventilatie nóg effectiever is. Ook is de zeer innovatieve ventilatie die de wangkussens verkoeld verder doorontwikkeld.

Net als zijn voorganger is ook de X-SPR Pro voorbereid op gebruik van een hydratatiesysteem en
uitgerust met onder meer een Emergency Quick Release System (E.Q.R.S.), een aanpasbare
helmpositie, dubbel D-sluiting en een uitneem- en wasbare antibacteriële binnenvoering. De eveneens uitneembare wangkussens zijn er in drie diktes, zodat je de pasvorm naar eigen voorkeur iets kunt aanpassen. Dankzij het Shoei Personal Fitting System (€ 60,00) is er daarnaast ook volledig persoonlijk maatwerk beschikbaar.


Lees hier meer over Shoei Personal Fitting


Deze volbloed racehelm waarvan de sportiviteit werkelijk uit alle poriën druipt, is verkrijgbaar in de
maten XS tot en met XXL. Hij wordt standaard geleverd met neus- en kinspoiler, Pinlock Evo anti-
condensvizier, chincurtain en een luxe helmzak. In eerste instantie komt de X-SPR Pro er enkel in een drietal uni-kleuren, te weten zwart, matzwart en wit, gaandeweg het jaar wordt het kleurenspectrum uitgebreid met diverse decors, replica’s en andere uitvoeringen. Prijzen beginnen bij €799,-.

Kijk voor meer info op www.shoei-europe.com