Sommige fabrikanten bieden het standaard op hun auto, motor of scooter, maar het merendeel van de merken moet het zonder stellen. We spreken over de steeds populair wordende GPS trackers. Wij testen de Loca GPS Tracker van het Nederlandse bedrijf Nedsoft.

Loca GPS

Nedsoft

GPS trackers bestaan al lang, maar waren tot een paar jaar geleden stevig geprijsd, dat is nu veranderd. Wie het internet op gaat komt al trackers tegen van een paar tientjes, geen idee wat je daarvan mag verwachten. En sinds de aankondiging van de AirTech van Apple zal deze tracker naar verwachting, definitief, gaan doorbreken. Terug naar de Loca GPS Tracker zoals het bedrijf hem presenteert. Voor €95,- ontvang je een mooi doosje met daarin de tracker die is gemaakt van stevig hard (ABS) kunststof en is 100% waterdicht volgens de IP67 classificatie. Waterdicht betekent in dit geval 30 minuten lang op 1 meter diep water. Voordeel van de Loca is dat hij gebruik maakt van een GPRS netwerk, net als je telefoon, waardoor er een nauwkeurigheid ontstaat van minder dan 3 meter. De temperatuur waaronder de module goed werkt is tussen de -20 en +60 graden Celsius. In tegenstelling tot veel andere trackers is er geen abonnement nodig. Je hebt dus geen maandelijkse kosten voor het gebruik ervan.

Test

We krijgen de Loca opgestuurd en in het doosje zit een gebruiksaanwijzing en een product kaart met alle specificaties en natuurlijk de tracker. Het installeren moet niet meer dan 2 minuten kosten volgens de fabrikant. Wij gebruiken een Apple Iphone en installeren de Loca app uit de appstore. Vervolgens start je in het menu om de tracker te installeren. Het invoeren van een naam, en het scannen van de QR code is voldoende om hem te activeren. Je kunt daarna kiezen hoe vaak per dag je een positie wil ontvangen. Wie dit op 1 keer per dag zet kan 3 jaar lang gebruik maken van de Loca. Het maximaal aantal is 24 posities per dag, maar dan zijn de batterijen van deze tracker wel na 6 weken leeg. Een recente update zorgt ervoor dat bij calamiteiten de Loca ingesteld kan worden om elke 10 minuten een signaal af te geven. Een nadeel is dat als de batterijen leeg zijn je ook niets meer hebt aan de Loca en je hem weg moet gooien. Een concurrent als de invoxia kun je opladen en heeft daardoor een langere levensduur zonder het milieu te belasten. Bij het openen van de Loca app kan je je de locatie zien, de tijd wanneer hij voor het laatst geregistreerd werd en de batterijstatus. Zoals eerder gemeld kan je in het beginscherm de frequentie aanpassen, je locatie delen en terugkijken op welke plaatsen hij is geweest.

De afmetingen van de tracker zijn 7,4 x 5,4 x 2,2cm en dat is best een fors blok om ergens uit het zicht te verstoppen. Het voordeel is wel dat je er gedurende de levensduur niet meer bij hoeft te zijn. Wij monteren hem op een Honda Forza 350 en zien direct de locatie van het voertuig. Dat is ineens ook de exacte locatie want hij geeft ons exact het adres waar de scooter gestald staat en dat is perfect. Daarnaast zien we de locaties waar de scooter de afgelopen 24 uur is geweest. Je kunt zelfs een rapport versturen met een door jouw bepaalde periode, naar je eigen mailadres met de locaties waar je geweest bent.

Gedurende de testweek geeft de Loca elke dag een precieze locatie en daarnaast de bezochte locaties, hij laat geen enkele steek vallen waardoor de kans om hem terug te vinden groot is.

Conclusie

De Loca tracker heeft ons positief verrast over de gebruiksvriendelijkheid gedurende de testperiode. Daarnaast heeft hij ons constant de exacte locaties getoond zelfs op huisnummer niveau, dit komt doordat Loca gebruik maakt van een GSM netwerk. Het installeren vraagt geen speciale kennis en kost slechts 3 minuten. De app is handig in gebruik en biedt talloze mogelijkheden waaronder het versturen van een rapport naar jouw eigen mailadres. Als we dan toch twee kritische punten moeten noemen zijn dat de afmetingen van de tracker, die vrij fors zijn en dat hij na de gebruiksduur (max 3 jaar) niet meer te gebruiken is. Een absolute aanrader voor iedereen die z’n kostbaarheden niet uit het oog wil verliezen.

Specificaties Loca GPS Tracker 

 • Afmetingen – 7,4 x 5,4 x 2,2 cm
 • GSM – GPRS (dual band)
 • GNSS – GNSS receiver, CEP
 • Gewicht – 74 gram
 • Materiaal – PC/ABS
 • Waterdicht – IP67
 • Batterij – niet oplaadbaar
 • Posities – 1.100 locaties (max 3 jaar)*
 • Werktemperatuur  – -20 tot + 60 graden C
 • Montage – schroeven, lijmen, tie wrap
 • CE – volledige CE markering
 • Platform – IOS en Android

* max 24 posities per dag, accuduur bij dit aantal 6 weken

www.loca.nl