De wereld van gemotoriseerde tweewielers veranderde voorgoed toen Yamaha in 2001 de originele TMAX op de markt bracht. Als de allereerste machine die de prestaties van een motorfiets biedt met het comfort en gemak van een scooter, heeft deze dynamische motorscooter het leven van honderdduizenden TMAX-rijders in heel Europa veranderd.

TMAX 20th Anniversary

Als de bestverkochte motorscooter in Europa elk jaar sinds de introductie, heeft de TMAX een ongelooflijke reis achter de rug en inmiddels een echt iconische status verworven onder zijn grote schare aan fans. Twee decennia na de introductie van de allereerste TMAX heeft Yamaha een speciale editie van dit model gecreëerd die de uitstekende prestaties onderstreept van één van de meest geliefde en gerespecteerde ontwerpen in de geschiedenis van het bedrijf.

Met een assortiment aan exclusieve accessoires en in een unieke nieuwe kleur is de TMAX 20th Anniversary een ode aan het aanhoudende succes van ‘s werelds meest succesvolle motorscooter. TMAX-liefhebbers krijgen nu de kans om eigenaar te worden van de ultieme uitvoering van deze echt opmerkelijke Yamaha.

TMAX 20th Anniversary

TMAX: Nothing but the MAX

Voor de TMAX had iedereen die op zoek was naar een snelle, comfortabele en plezierige manier om naar het werk te gaan de keuze tussen een minder krachtige scooter of een motorfiets met versnellingen. Beide opties waren prima voor veel klanten, maar geen van beide was de ideale oplossing voor een veeleisende groep forenzen en vrijetijdsrijders die specifiek een machine wilden die de eenvoud van het automatische ‘gas geven en rijden’ van een scooter bood, samen met de opwindende acceleratie en de stabiliteit bij hoge snelheden van een sportieve motorfiets.

De ontwerpers van Yamaha zagen het gat in de markt en begonnen eind jaren negentig aan een project om ‘s werelds snelste motorscooter te bouwen. Niets werd uitgesloten en alles was bespreekbaar. In ware Yamaha-stijl negeerde het bedrijf conventionele denkwijzen en ontstond een totaal nieuw soort hybride tweewieler die met succes de geavanceerde motor- en wielophangingstechnologie van een motorfiets combineerde met gebruiksvriendelijke scooterfuncties. Uitgerust met een laag frame en gestroomlijnd kuipwerk, plus een automatische transmissie, luxe zitting en een grote opbergruimte onder het zadel, was de radicale TMAX een enorme gok voor Yamaha, maar het was een gok die het gezicht van woon-werkverkeer over langere afstanden voor altijd zou veranderen.

De rest is geschiedenis en in 2001 werd deze innovatieve, opwindende en krachtige maxiscooter geïntroduceerd op de levendige Europese markt, waar zoiets nog nooit vertoond was. De unieke mix van motorfietsprestaties in combinatie met het comfort en gemak van een scooter maakte woon-werkverkeer over lange en middellange afstanden sneller, gemakkelijker en leuker dan ooit tevoren.

 

20 jaar op rij de bestverkochte sportieve motorscooter

In feite was de originele TMAX zijn tijd zo ver vooruit dat er niet eens een categorie voor was. Daarom creëerde Yamaha de Sport Scooter-klasse, die sindsdien is uitgegroeid tot het belangrijkste segment in de scooterbranche.

De TMAX heeft zijn immense populariteit behouden en is al sinds de introductie 20 jaar geleden elk jaar weer de best verkochte motorscooter. Met tot nu toe bijna 300.000 verkochte exemplaren in Europa is de TMAX verreweg de meest succesvolle sportieve motorscooter ooit geproduceerd en één van de belangrijkste modellen in Yamaha’s line-up.

TMAX-tijdlijn: evolutie van een icoon

In zijn opmerkelijke geschiedenis is de TMAX constant geëvolueerd om te blijven voldoen aan de behoeften en wensen van elke nieuwe generatie klanten. Aangedreven door een 500 cc tweecilindermotor die 160 km/h kan halen, was de 1e generatie van de TMAX de eerste echte sportscooter. Met zijn compacte krachtbron die stevig in het stalen wiegframe was gemonteerd leverde de TMAX een nieuw niveau van stabiliteit bij hoge snelheden. Dat maakte deze motorscooter het ideale voertuig voor klanten die een snelle, comfortabele en gebruiksvriendelijke manier zochten om langere afstanden voor woon-werkverkeer af te leggen.

Tussen 2004 en 2007 werden de toonaangevende prestaties van de 2e generatie van de TMAX naar een hoger niveau getild met de introductie van een krachtiger motorblok met brandstofinspuiting, terwijl het rijgedrag werd verbeterd met een nieuwe vork en dubbele schijfremmen voor met ABS als optie. Verder werd het model voorzien van een parkeerrem en een groter 15-inch achterwiel.

In 2008 kwam de 3e generatie van de TMAX op de markt met compleet nieuw kuipwerk. Het rijgedrag was bovendien verfijnd door de introductie van een geheel nieuw lichtgewicht frame van gegoten aluminium. De diameter van de vorkbuis werd met 2 mm vergroot tot 43 mm en er werd een nieuw 15-inch voorwiel geïntroduceerd.

In 2012 zag de 4e generatie van de TMAX het licht, met een nieuw kuipwerkontwerp en een zwaardere motor van 530 cc met snaaroverbrenging. Een nieuwe aluminium swingarm verminderde daarnaast het onafgeveerde gewicht voor een nog soepeler en sneller reagerende achterwielophanging.

De 5e generatie van de TMAX arriveerde in 2015. De meest opvallende nieuwe kenmerken waren de upside-down voorvork, zoals op een motorfiets, en radiaal gemonteerde remklauwen die de positie van deze iconische motorscooter als het model met de beste specificaties in zijn klasse onderstreepten.

In 2017 diende de 6e generatie van de TMAX zich aan, met een dynamische nieuwe look en een reeks geavanceerde elektronische rijhulpmiddelen die nog meer controle boden onder verschillende rijomstandigheden. De toonaangevende specificaties van deze generatie omvatten het Yamaha Chip Controlled Throttle (YCC-T) en Traction Control Systeem (TCS). De TMAX werd ook aangeboden in een luxere SX-versie met D-MODE, waarmee de vermogensafgifte kon worden geregeld met schakelbare rijmodi. De DX-uitvoering beschikte verder over cruisecontrol, zadel- en handvatverwarming en een elektrisch verstelbaar windscherm.

In 2020 werd de meest dynamische en krachtigste TMAX ooit gelanceerd. Het nieuwe, stoere kuipwerk in combinatie met een zwaardere 560 cc-motor bracht de hele TMAX-ervaring naar een nieuw niveau en versterkte zijn status als de ultieme krachtige sportieve motorscooter aller tijden.

TMAX 20th Anniversary

In 2020 presenteerde Yamaha de krachtigste TMAX ‘ooit’

TMAX 20th Anniversary: MAX evolution.

Als eerbetoon aan het buitengewone succes van de TMAX in de afgelopen twee decennia introduceert Yamaha de nieuwe TMAX 20th Anniversary. Er worden slechts 560 afzonderlijk genummerde exemplaren geproduceerd, waardoor dit één van Yamaha’s meest exclusieve speciale edities wordt die zeker in de smaak zal vallen bij TMAX-klanten in heel Europa.

Uniek kuipwerk van gesmeed carbon

Het belangrijkste kenmerk van dit nieuwe model is het kuipwerk van gesmeed carbon dat elke motorscooter zijn eigen ‘vingerafdruk’ geeft. In tegenstelling tot traditioneel carbon, dat een uniform weefpatroon heeft, hebben alle onderdelen van gesmeed carbon die op de TMAX 20th Anniversary worden gebruikt hun eigen speciale oppervlakteafwerking, die elk van de 560 scooters volledig uniek maakt.

De kenmerkende boemerangkuipdelen, het voorspatbord en het hitteschild van de uitlaatdemper zijn allemaal gemaakt van dit sterke en lichtgewicht carbonmateriaal en geven de TMAX 20th Anniversary een nog dynamischer uiterlijk en premium gevoel. De gele accenten op de boemerangs en het spatbord herinneren aan de felgele kleurstelling van het originele model.

Speciale zadel- en handvatverwarming

De exclusieve verwarmde zitting is gemaakt van hoogwaardige materialen en heeft gele stiksels die passen bij de accenten op de boemerangkuipdelen en het voorspatbord. Een speciaal 20th Anniversary-logo bevestigt de exclusieve status van de motorscooter. Verwarmde handvatten zijn ook standaard aanwezig en ze hebben speciale eindgrepen die de specificaties van deze iconische sportieve motorscooter versterken.

Genummerd embleem

Elke TMAX 20th Anniversary wordt bovendien voorzien van een genummerd embleem dat de exclusiviteit onderstreept als één van slechts 560 exemplaren die zijn vervaardigd als eerbetoon aan de meest succesvolle en iconische Sport Scooter in de branche. Samen met het unieke patroon van het kuipwerk van gesmeed carbon geeft het productienummer elk afzonderlijk model zijn eigen speciale identiteit.

Exclusieve kleur

De meest unieke en begeerlijke TMAX die ooit gemaakt is, wordt afgewerkt in een speciale Tech Graphite-kleur die de dynamische uitstraling van deze zeer bijzonder motorscooter onderstreept en een perfecte aanvulling vormt op het exclusieve kuipwerk van gesmeed carbon. Contrasterende bronskleurige wielen versterken de premium status.

Belangrijkste kenmerken van de Yamaha TMAX 20th Anniversary

 • Uniek kuipwerk van gesmeed carbon
 • Speciale zadel- en handvatverwarming
 • Exclusieve kleur
 • Krachtig 560 cc-motorblok conform EU5
 • Kuipwerk met dynamisch en stoer design
 • Elektrisch scherm
 • Cruisecontrol
 • Geïntegreerde LED-knipperlichten voor
 • Volledig uitgerust met de beste specificaties in zijn klasse
 • Lichtgewicht aluminium frame
 • Traction Control Systeem en D-MODE
 • Grote opbergruimte
 • Smart Key-bediening
 • Monochroom TFT-instrumentenpaneel
 • Wielophanging zoals bij een motorfiets, met geoptimaliseerde instellingen
 • Vergrendelingssysteem voor middenbok

TMAX 20th Anniversary

Online bestelsysteem

De nieuwe Yamaha TMAX 20th Anniversary zal exclusief verkrijgbaar zijn via een online bestelsysteem dat ontworpen is om snel en gemakkelijk te gebruiken. Dit systeem zal live gaan op 31 maart 2021. Details over het proces worden binnenkort bekendgemaakt. Ook de prijs van de nieuwe Yamaha TMAX 20th Anniversary wordt eind maart bekend gemaakt. Hou ons dus in de gaten voor meer informatie.

www.yamaha-motor.nlwww.yamaha-motor.be